diumenge, 3 de desembre del 2017

CAL FER ARA UN DEBAT SOBRE LES POLÍTIQUES DE SALUT?

La Junta directiva del CERCLE DE SALUT ha organitzat pel proper  11 de desembre un debat sobre polítiques de salut i desenvolupament del sistema sanitari entre les diferents candidatures que es presenten a les properes eleccions del 21-D

Aquesta iniciativa no ha estat absent de critiques de socis i no socis de la nostra entitat que es poden resumir en : "Aquestes eleccions no van d'això ".

Coincideixo amb l'excepcionalitat de les eleccions del 21-D per com s'han convocat, qui les ha convocat i en quina situació política es desenvoluparà la campanya electoral i es celebraran els comicis. També coincideixo en que l'objectiu principal de les forces democràtiques catalanistes -sobiranistes i no sobiranistes- ha de ser recuperar les institucions, deixar sense efecte l’article 155 i la intervenció econòmica de la Generalitat que ve de més lluny, aconseguir la llibertat dels Jordis i la dels consellers del govern empresonats i el retorn de l'exili del president Puigdemoint i dels consellers que estan amb ell (en el moment d'escriure aquestes línies el magistrat del Suprem encara no ha pres una decisió sobre la situació personal dels presos). I, en qualsevol cas, aconseguir l'arxiu de la "causa general" oberta contra els partidaris del procés que estan sent investigats.

Però també cal tenir en compte  que després d'aquestes eleccions es constituirà un Parlament, s'investirà un president i es  nomenarà un Govern, que hauran de legislar i governar, respectivament durant els propers quatre anys , sobre tots els àmbits que afecten la vida quotidiana dels catalans i el de la sanitat és especialment transcendent pels seus valors, pels béns jurídics fonamentals sobre els que incideix -vida, salut, integritat física-, per la seva incidència en la qualitat de vida dels ciutadans i pel seu impacte en els pressupostos de la Generalitat -gairebé el 40%.

Cal conèixer doncs com es plantegen les diferents opcions polítiques el futur de la sanitat pública i quines mesures pensen adoptar si reben el mandat de governar.

Aquesta passada i abruptament avortada legislatura vam assistir a l'adopció de mesures -les anomenades desprivatitzacions-  i el plantejament d’iniciatives legislatives -noves formes de gestió- que van generar controvèrsia en el sector sanitari. Des del Cercle vam alentar un debat que degut a les circumstàncies no va  resultar reeixit.

Ara tenim una oportunitat de debatre o si més no de conèixer les propostes que ens fan aquells que ens demanen el vot. Quan millor es pot debatre de polítiques sectorials que en el marc d'una campanya electoral?

Crec que a l'hora de dipositar el vot el 21-D a més de plantejar-nos quins són els grans objectius polítics  abans esmentats, també cal plantejar-nos  quines són les polítiques econòmiques i socials que se'ns proposen. En particular quin model de sistema sanitari.

Una sanitat petrificada  filla d'una concepció centralista, burocràtica i rígida del sistema sanitari, que redueix el concepte de lo públic a allò que es proveeix  des d'estructures administratives per  empleats públics i confon el servei públic amb la fórmula que s'adopta per a la seva gestió, és una opció tan legítima com la que defensa un sistema públic de salut descentralitzat, en el que es mantingui la col·laboració públic-privada, la diversitat en la provisió, i l'autonomia de gestió   i econòmic-financera dels centres.  Amb el nostre vot també estarem  decidint el 21-D quin model de sanitat volem que es desenvolupi.

És per tot això que considero del tot encertada la iniciativa de la nostra associació d’organitzar el debat del proper dia 11, sobre tot tenint en compte que una de les nostres finalitats fundacionals i raó de ser és : "Promoure la reflexió i el debat sobre les transformacions que cal dur a terme en el sistema de salut de Catalunya" (article 2. a) del Estatus de l'Associació CERCLE DE SALUT).

Espero que ens trobem l'11-D a les set de la tarda a l'Auditori de l'Hospital de Sant Joan de Déu d'Esplugues.

La Vall d'En Bas, 3 de desembre de 2017.


Francesc José María
Secretari del Cercle de Salut

1 comentari:

  1. Em semblaria una molt bona idea si les eleccions del dia 21 fossin unes eleccions normals. Tanmateix no ho són unes eleccions normals, o al menys a mi no m’ho semblen.
    Sé que la intenció és bona, per descomptat, i que el Cercle ha de fer debats i anàlisi lluny de la politització i el partidisme. Hi estic totalment d’acord. El que crec, però, és que és molt difícil posar-se en una posició tècnica i científica quan tenim mig govern, i es veu que el seguirem tenint per temps, a la presó “preventiva” i mig a l’exili. No té a veure amb la opció política de cadascun, totes legítimes, te a veure amb la interrupció de l’autonomia que representa l’aplicació del 155. I tot el demés.
    La participació amb els partits polítics en debats sobre el model de sistema sanitari, dona, al meu entendre, una vernís legitimador del que ens està passant i no hi puc estar d’acord.
    No és normal el que passa i no podem fer com si ho fos.


    ResponElimina

Deixa el teu Comentari